Kevätale jatkuu: Säästä jopa 70% monissa tuoteryhmissä vielä 30/04/2025 asti!

Close icon

Tapetointi oikeaoppisesti – luo seiniisi uutta elämää!

violetti tapetti ja tapetointi tarvikkeita

Oikeaoppinen tapetointi – se on helppoa oikealla tapetilla ja muutamalla vinkillä. Nykyään valmistajat keskittyvät yhä enemmän non woven -tapetteihin eli kuitukangastapetteihin eli vielä lyhyemmin kuitutapetteihin, jotka ovat ehkä hieman kalliimpia, mutta käsittelyn suhteen voittamattomia. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, kuinka tapetoida oikeaoppisesti, mitä eri tapettityypeissä on otettava huomioon ja lisäksi annamme käytännön vinkkejä tapetointiin.

erilaisia yksivärisiä ja kuvioituja tapetteja

Kunnollinen tapetointi ei onnistu ilman huolellista valmistelua

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tapetoinnissa huolellinen valmistelu on kaiken A ja O. On esimerkiksi varmistettava, että tapetoitava seinä on mahdollisimman puhdas, sileä ja kuiva, jotta tapetti saa hyvän pidon eivätkä epätasaisuudet näy myöhemmin rumasti läpi. Täytä reiät ja halkeamat ja hio seinä, jos se on pinnaltaan hyvin karhea. Suositeltavaa on käyttää tapettipohjamaalia, jotta liisteri imeytyy mahdollisimman hyvin.

Jotta tapetointi onnistuisi kunnolla, pinnan esivalmistelu on välttämätöntä. Vaikka voitkin jättää väliin vaiheita, kuten pohjan tasoittamisen, epätasainen alusta voi heikentää tapetin tarttuvuutta ja vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön. Pohdi seuraavia kysymyksiä ennen tapetointia:

  1. Pitääkö vanha tapetti poistaa?
  2. Onko pinta tasainen ja sileä?
  3. Onko pinta puhdas ja kuiva?
  4. Entä tapetoitavan alustan imukyky? Tapetinpohjamaali takaa optimaalisen pidon.

Nämä tapetointi-toimenpiteet kannattaa ottaa huomioon.

Seuraavat valmistelutoimenpiteet tulisi tehdä vähintään yksi, mieluiten muutama päivä ennen varsinaista tapetointia, jotta alusta ehtii kuivua:

  • Liotusta vaativien tapettien poistaminen
  • Kittaus- ja tasoitustyöt täyteaineella tai tasoitteella
  • Pohjamaalaus tapettipohjamaalilla tai syväpohjamaalilla

Vanha kuitukangastapetti voidaan yleensä helposti poistaa seinästä yhtenä kappaleena. Vanha paperitapetti tai haketapetti tulee perforoida varovasti mattoveitsellä tai piikkirullalla ja liuottaa haalealla vedellä tai tapetinpoistoaineella. Tämän jälkeen voit poistaa tapetin pala kerrallaan kaapimella. Halkeamat, reiät ja muut epätasaisuudet voidaan helposti tasoittaa kitillä. Tässä tapauksessa seinä on hiottava uudelleen kuivumisen jälkeen.

Mutta mitä pinnan imukyky oikeastaan tarkoittaa? Tapetointipinnalla on ratkaiseva merkitys onnistuneessa tapetoinnissa. Jos tapetoitavan pinnnan imukyky on heikko tai se ei enää kykene imemään kosteutta, tarvittava tarttuvuus puuttuu. Tällöin tapetti ei kiinnity kunnolla.

Myös pinnan liiallinen imukyky voi olla ongelmallista. Tällöin liisteri imeytyy liian nopeasti, mikä aiheuttaa liian korkean pintajännityksen, mikä voi johtaa tapetin saumojen ratkeamiseen.

VINKKI: Voit testata seinän imukyvyn tiputtamalla sille hieman vettä. Jos vesi imeytyy erittäin nopeasti (kuten kipsilevyssä), seinä on liian imukykyinen, ja sille tulisi levittää tapettipohjamaali. Jos vesi sen sijaan jää pinnalle pisaroiksi, kannattaa käyttää tasoitetapettia, sillä tällöin seinä ei juuri ime kosteutta, mikä heikentää liisterin tarttuvuutta. Huomioi, että tapettipohjamaalin tulee yleensä kuivua vähintään 24 tuntia ennen tapetointia.

tapetointi tarvikkeita

Juuri ennen tapetointia: kohta voit aloittaa!

Peitä ja suojaa huonekalut ja irrota pistorasioiden sekä valonkatkaisimien kehykset. Katkaise sulakkeet estääksesi oikosulun, joka voisi syntyä liisterin joutuessa pistorasioihin. Jos haluat parhaan mahdollisen lopputuloksen, huoneen lämpötilan tulisi olla tapetoinnin ja kuivumisen aikana noin 18–23 °C, jotta kuivuminen tapahtuu optimaalisesti. Pidä ikkunat kiinni tapetoinnin aikana ja vältä läpivetoa ilmakuplien muodostumisen estämiseksi.

erilaisia kuitutapetteja

Oikeaoppinen tapetointi oikeilla tarvikkeilla

Oikeaoppiseen tapetointiin tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • Tapettiliisteri
  • Ämpäri, vesijohtovesi ja sekoitustikku liisterin sekoittamiseen (tarvittaessa vaaka oikean määrän mittaamiseen)
  • Tikkaat
  • Lyijykynä
  • Sakset
  • Mattoveitsi
  • Mittanauha tai taittomitta
  • Vatupassi
  • Liisteriharja tai liisterirulla
  • Tapetointiharja
  • Saumarulla
  • Tapettilasta
  • Tapetointipöytä
  • Kostea sieni ylimääräisen liisterin pyyhkimiseen
tapetointi välineitä ja tapettirulla

Tapetin mittaaminen ja leikkaaminen: Kuviollisten ja yksiväristen tapettien oikeaoppinen tapetointi

Valitessasi uutta tapettia, kiinnitä huomiota siihen, onko kyseessä tapetti ilman kohdistusta (vapaakohdistus), tasakohdistuksella (straight match) vai vuorokohdistuksella (drop match). Tapetin kuvion toistuminen vaikuttaa myös sen asennustapaan. Esimerkiksi yksiväriset tapetit tai raidalliset tapetit eivät yleensä vaadi kohdistusta, joten niiden leikkaamisessa ei tarvitse huolehtia siitä, että saumat istuvat täydellisesti yhteen. Lue täältä, miten kohdistetaan kuviollinen tapetti.

erilaisia yksivärisiä tapetteja

Mikä on tärkeää tapetin leikkaamisessa oikeaan kokoon?

Mittaa seinäsi. Lisää aina muutama senttimetri, kun leikkaat tapettirullia oikeaan kokoon. Voit myöhemmin leikata pois niin sanotun "ylijäämän" seinän reunalta, ja saat siistin lopputuloksen.

Erityisesti kuviollisten tapettien kanssa törmäät usein vuorokohdistukseen tai tasakohdistukseen (straight match). Muutamalla niksillä jopa rehevät viidakkokuviot ja koristeelliset barokkitapetit ovat lastenleikkiä asettaa seinälle. Tasareunaisen tapetin kanssa voit käyttää ensimmäistä leikattua kaistaletta mallina seuraaville kaistaleille. Kuvio jatkuu aina samalla korkeudella. Varmista aina, että kaistaleet leikataan mahdollisimman tarkasti samalla kohtaa kuviota, jotta epämiellyttävät siirtymät voidaan välttää. Sinun kannattaa varata vähintään yksi ylimääräinen rulla tapettia, sillä asentamisessa voi tulla hukkapaloja.

vihreä, lehtikuvioinen kuitutapetti
Tässä modernissa, vihreälehtikuvioisessa kuitutapetissa on tasakohdistus. Kuvio jatkuu siis aina samalla korkeudella.

Myös vuorokohdistuksella varustettu tapetti saadaan asennettua seinälle nopeasti ja helposti muutamalla niksillä. Tällöin tapetti tulee asentaa porrastetusti. Tämä tarkoittaa, että ensimmäinen tapettikaistale asennetaan normaalisti seinälle, ja seuraavat kaistaleet asennetaan joko ylöspäin tai alaspäin porrastetusti. Parasta olisi leikata kaksi kuviota erikseen. Näitä voi sitten käyttää mallina kaistaleiden vuorottelevaa tapetointia varten.

Uuden kuviollisen tapettisi teknisissä tiedoissa kerrotaan yleensä toistoväli. Esimerkiksi, jos toistoväli on 62/32 cm, kuvio toistuu 62 senttimetrin välein. Tapettikaistale täytyy siis asentaa 32 senttimetriä ylemmäs tai alemmaksi kuin edellinen kaistale. Koska tästä syntyy hukkapaloja, kannattaa varata ylimääräisiä tapettirullia.

petroolin ja kullan värinen kukkatapetti
Petroolin ja kullan värinen kirsikankukkatapetti on asennettu vuorokohdistuksella

Kuitu- vai paperitapetti?

Kaikista yleisimmissä tapettityypeissä on joko kuitukangas- tai paperitausta. Niin sanottu taustamateriaali on ratkaisevassa osassa uuden tapettisi kiinnityksessä. Paperitapetissa liisteri on levitettävä tapetin taustapuolelle, kun taas kuitutapetissa liisteri voidaan levittää suoraan seinään.

Kiinnitä uuden tapettisi valinnassa aina huomiota sen teknisiin tietoihin. Paperitapetteja valmistetaan enää harvoin niiden työläämmän asennuksen vuoksi, mutta ne ovat edullisempia. Suosittelemme kuitenkin kuitutapettia, sillä se on helppo asentaa ja poistaa. Lisäksi se on erittäin kestävä, mittasuhteiltaan vakaa ja saatavilla monissa eri kuoseissa.

Tapetoinnin aloitus

Olipa kyseessä paperi- tai kuitutapetti, onnistuneen tapetoinnin varmistamiseksi kannattaa piirtää seinälle lyijykynällä apuviiva ensimmäisen kaistaleen asettamista varten. Ihanteellisesti tähän käytetään laser- tai tavallista vatupassia, mutta tarvittaessa myös mittanauha riittää. Tämä vaihe on tärkeä, jotta kaikki seuraavat kaistaleet pysyvät suorassa, sillä seinät eivät koskaan ole täysin suorat.

Tavallisen tapettirullan leveys on 53 cm. Vähennä tästä noin 2–3 cm ja piirrä apuviiva seinälle sille puolelle, josta haluat aloittaa. Apuviivan on oltava täysin suora, jotta kaikki myöhemmät kaistaleet asettuvat oikein. Aseta ensimmäinen tapettikaistale tarkasti apuviivaa pitkin ja leikkaa ylimääräinen materiaali siististi pois seinän reunasta mattoveitsellä. Jos sinulla ei ole vatupassia, voit tehdä mittanauhan avulla noin 50 cm:n välein pieniä merkintöjä seinälle ja yhdistää ne suoran apuviiva saamiseksi.

Kuitutapetti - Näin tapetoit oikein

Kuitutapetin hyötynä on se, että voit levittää liisterin suoraan seinälle. Näin säästät aikaa ja vaivaa sekä tapettikaistaleiden liotuksessa että tapetointipöytien pystyttämisessä. Levitä liisteri mahdollisimman tasaisesti seinälle siveltimellä tai tapettirullalla. Älä käsittele koko seinäpintaa kerralla, jotta liima ei kuivu ennen aikojaan. Ota ensimmäinen tapettikaistale ja aseta se seinän ja katon reunoja vasten niin, että ylimääräinen osa menee katon rajan yli. Ylimääräisen materiaalin voit myöhemmin leikata siististi katto- ja lattiarajasta.

Levitä tapetti tapetointiharjalla ylhäältä alas tasaisesti seinälle. Toimi samalla tavalla seuraavien kaistaleiden kanssa, mutta muista tietenkin kiinnittää huomiota oikeaan kuvioon. Kiinnitä kuitutapettikaistaleet tiukasti vierekkäin (älä peitä toisiaan). Jos syntyy ryppyjä tai ilmakuplia, tasoita ne tapetointiharjalla tai -lastalla. Ylimääräisen materiaalin voit leikata siististi seinän reunan kohdalta terävällä mattoveitsellä.

vaaleita tapetteja ja niiden tapetointi tarvikkeita

Paperitapetti - Näin tapetoit oikein

Paperitapetissa, toisin kuin kuitutapetissa, tapetin takaosa käsitellään liimalla ja annetaan liota noin viidestä kahteentoista minuuttia. Varmista, että liima levitetään tasaisesti kaistaleiden pinnalle siveltimellä ja käytä jokaisessa kaistaleessa suunnilleen yhtä paljon liimaa. Myös liotusaika tulee pitää aina samanlaisena. Kun kaistale on käsitelty, taittele se varovasti pieneksi paketiksi niin, että liisteripuolet ovat vastakkain ja kuvioitu pinta jää ulospäin. Mutta varo: tapettia ei saa taittaa!

Kun liotusaika on kulunut, avaa yläosa ja aseta se seinälle. Kun yläosa on hyvin kiinni, avaa myös alaosa ja levitä se tapetointiharjalla ylhäältä alas tasaisesti seinälle. Parasta on tapetoida kaistaleet tiukasti vierekkäin, mutta niin, että tapetit eivät mene limittäin. Myös tässä kohtaa voit tehdä pienimpiä korjauksia lastalla tai saumarullalla ja leikata ylimääräiset osat siististi seinän reunasta.

Tapetointi kulmissa ja reunoissa

Jos haluat tapetoida uuden tapettisi huoneen sisäkulman yli, mittaa ensin jäljelle jääneen seinän osan leveys ja leikkaa tapettikaistale noin 2-3 cm leveämpänä. Aseta kaistale niin, että tapetti ulottuu kulman yli ja paina tapetti kulmaan tiukasti pitkällä, kapealla esineellä. Toisella seinällä jatka tapetointia aluksi limittäin ja tapetoi ensimmäisen kaistaleen jälkeen tiukasti vierekkäin.

Ulkokulmassa toimi samalla tavalla, mutta leikkaa ja siisti tapetin seinän kulman ylimenevä osa, jotta epätasaisuuksia ei synny. Myös tässä jatka tapetointia seuraavalla seinällä limittäin.

ruskea, lehtikuvioinen tapetti, joka on tapetoitu sisäkulman yli
Ruskea, lehtikuvioinen tapetti on tapetoitu sisäkulman yli.

Lopuksi

Oikeaoppista tapetointia varten, sinun tulee ensin valmistella seinät. Jos vanhat tapetit on poistettava, varmista, että alusta tasoitetaan tai pohjustetaan tarvittaessa, jotta saadaan aikaan tasainen ja imukykyinen pinta. Hanki kaikki tarvittavat välineet ja valmistele huone tapetointia varten. Ota huomioon mahdollinen kuviointi ja valitsemasi tapetin taustamateriaali.

Toivomme, että voimme auttaa sinua tapetoinnissa ja toivotamme sinut tervetulleeksi BRICOFLORin verkkokauppaan – seinä- ja lattia-asiantuntujasi luo!

torstaina 3. huhtikuuta 2025

Takaisin julkaisuihin